Фанати "Спартака" оголосили про бойкот матчів через Fan ID

Москва.  24 січня.  INTERFAX.RU - Об'єднання вболівальників московського "Спартака" повідомили про відмову відвідувати матчі чемпіонату та Кубка Росії після введення паспорта вболівальника (Fan ID).

 "Заявляємо про своє рішення бойкотувати матчі РПЛ, Кубка Росії з футболу, домашніх єврокубкових ігор і відмовляємося від відвідування інших змагань, де буде застосовано примусову систему ідентифікації вболівальників", - йдеться у заяві, розміщеній на сайті вболівальників "Спартака" Fratria.

Наш бойкот починається з цієї хвилини і триватиме до моменту повного скасування прийнятого закону. Бойкот поширюється на всі фанатські об'єднання, організації та колективи, що ототожнюють себе зі "Спартаком": Москви, Росії, країн СНД та всього світу!"  - Зазначається там же.

 21 січня міністр спорту Олег Матицін заявив про намір обговорити Fan ID з Російським футбольним союзом, Російською прем'єр-лігою та вболівальниками.

 У грудні 2021 року повідомлялося, що Державна Дума ухвалила у третьому читанні закон, який дозволяє оформляти паспорт уболівальника на порталі Держпослуг та регламентує використання таких документів для доступу на спортивні змагання.

 Закон розробили Мінцифри Росії.  Він уперше вводить у галузевий закон "Про фізичну культуру та спорт у РФ" поняття "персоніфікована карта на відвідування спортивного змагання" - це електронний документ, необхідний для ідентифікації глядача, учасника спортивних змагань, а також їх організаторів.  Інформація про такі документи зберігатиметься в інформаційній системі ідентифікації вболівальників, оператором якої виступатиме Мінцифри.

 Купити квиток на ці змагання можна буде "за наявності чинної персоніфікованої картки та дотримання порядку ідентифікації та аутентифікації".  Паспорти вболівальників знадобляться на вході на стадіон та на трибуну.

 Закон має набути чинності 1 червня 2022 року.  Якщо говорити про чемпіонат Росії з футболу, закон торкнеться сезону-2022/23 та наступних за ним.Тим часом змагання, на яких може використовуватися Fan ID, будуть визначатися урядом РФ.Паспорт уболівальника раніше застосовувався у Росії на Кубку Конфедерацій-2017, ЧС-2018 та Євро-2020.