Хотів квартиру в Криму ‒ в Одесі діяв глибоко законспірований агент російської ФСБ

Контррозвідка Служби безпеки України викрила глибоко законспірованого агента російської ФСБ в Одесі.

Колишній військовий ще з 2010 року контактував з російською спецслужбою. А з 2020-го почав активно збирати розвіддані про заходи бойової підготовки Збройних Сил України на території південного регіону. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Чоловік особливо цікавився міжнародними військовими навчаннями в акваторії Чорного моря і тренуваннями сухопутних підрозділів ЗСУ на полігонах. Звертав увагу на роботу бойових розрахунків протитанкових ракетних комплексів "Джавелін".

Він також намагався відслідковувати надходження в Україну військової продукції і товарів подвійного призначення через морські порти Одеси, Маріуполя, Чорноморська, Ізмаїла та Скадовська.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Співробітники СБУ задокументували факти розвідувально-підривної діяльності ворожого агента і встановили його російських кураторів. На завершальному етапі спецоперації контррозвідники Служби безпеки затримали поплічника агресора. За даними слідства, зрадником виявився місцевий житель, який у 1990 році закінчив Костромське вище командне училище за спеціальністю "хімік-розвідник". Потім до середини 90-х проходив службу у штабі Одеського військового округу та звільнився у званні капітана", ‒ йдеться у повідолменні.

Після звільнення з військової служби чоловік зайнявся бізнесом і відкрив у середмісті обласного центру магазин з продажу спортивного спорядження. Встановлено, що свою продукції він ввозив з РФ як контрабанду. Власне, через це й потрапив у поле зору російської спецслужби.

"Під час чергового перебування на території РФ його завербував кадровий співробітник управління ФСБ по Курській області. Саме він до повномасштабного вторгнення давав своєму агенту завдання зі збору розвідінформації на користь країни-агресора. Для комунікації використовували закриті канали електронного зв'язку. Також агент передавав розвідувальні "звіти" під час особистих зустрічей в РФ", ‒ повідомляють в СБУ.

За виконання завдань зрадник сподівався отримати від окупантів об'єкт нерухомості вартістю $200 тис. у тимчасово окупованому Криму.

Нині слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу. Триває розслідування.

Служба безпеки України нещодавно затримала співробітника Укроборонпрому, який працював на російську воєнну розвідку. Російського агента затримали у Києві. Зрадник отримав вороже завдання влаштуватися до української оборонної компанії для збору розвідданих на користь країни-агресора РФ.

Агентів ФСБ, які "зливали" ворогу позиції українських військ та вербували нових інформаторів, спіймали також в ЗСУ.