Китайський лунохід Yutu-2 знайшов на звороті Луни великий об'єкт

Вчені припускають, що це великий валун, уламок метеориту або фрагмент поверхні Луни. Точнішу відповідь вдасться отримати лише через два-три місяці.

Лунохід Yutu-2, перебуваючи в кратері Фон Карман, зобразив на знімку незрозумілий об'єкт квадратної форми, який знаходиться на краю кратера за 80 метрів від лунохода. Апарат прямує до цього об'єкта, щоб вивчити його краще.

Фахівці Національного космічного управління Китаю (CNSA) назвали об'єкт «Таємничою хижиною» і розпочали його дослідження, змінивши програму Лунохода. Апарат повинен підібратися до об'єкта впритул і точно визначити, що там знаходиться.

На виконання нового завдання у Yutu-2 піде два-три місяці. Середня швидкість лунохода становить 80-90 сантиметрів на добу через необхідність уникати ям та каміння.

Вчені припускають, що на знімку знято великий валун, який колись вибило з поверхні Луни ударом метеорита.

Подібне велике каміння на Луні вже знаходила раніше китайська автоматична станція. Китайський Yutu-2 – перший лунохід на звороті Луни, який ніколи не видно з Землі. Він висадився на поверхню супутника Землі 3 січня 2019 року і за ці роки проїхав близько 850 метрів дном великого кратера Фон Карман діаметром 186 кілометрів, вивчаючи ґрунт і дрібні метеоритні кратери на його поверхні.