Морепродукти. Користь для здоров'я

Дарунки моря відносяться до найбільш збалансованих харчових продуктів, що допомагають керувати вагу. Вони також є засобом профілактики різноманітних захворювань.

Крім того, морепродукти при правильному приготуванні відрізняються вишуканим смаком і формують здорові уподобання в їжі. Вони містять високоякісні білки, ненасичені жири та необхідні для організму мікроелементи.

Різні варіанти дієт зі значною часткою морепродуктів покращують стан серцево-судинної системи людини, сприяють правильному розвитку та зростанню дитячого організму, компенсують втрати мікроелементів та поживних речовин при стресах, розумових та фізичних навантаженнях.

Морепродукти багаті на вітаміни А, D, E, B12, B6 та інші. У печінці риб міститься максимальна кількість вітамінів A і D. Ікра та філе риб мають повний набір мікроелементів: кальцій, цинк, залізо, мідь, калій, йод, фосфор та селен. У морській капусті (ламінарії) – багато йоду, клітковини та вітамінів групи B.

Білки морепродуктів містять повний набір необхідних людині амінокислот, а й засвоюються організмом людини легше, ніж білки м'яса птиці, свинини і яловичини. Частка білків у рибі становить 17–19 відсотків. Багаті білком горбуша, сьомга, нерка, форель, севрюга, білуга та інші лососеві та осетрові риби.

Жири більшості морепродуктів також легко засвоюються нашим організмом. У рибі містяться поліненасичені жирні кислоти Омега-3 та Омега-6. Вони покращують міжклітинний обмін, мають протизапальний ефект та знижують вміст холестерину в крові.

Риб'ячий жир не тільки служить джерелом вітаміну D, але й уповільнює розвиток низки хронічних захворювань, допомагає при артриті, атеросклерозі та тромбофлебіті. На відміну від м'яса жирна риба здебільшого дуже корисна. Крім того, варіння морепродуктів або приготування їх на пару зменшує кількість жирів при майже повному збереженні білків.

У багатьох прибережних країнах значна частина населення харчується морепродуктами щодня. Велика частка морепродуктів у харчуванні японців є однією з основ їхнього довголіття.