Пентагон відповів, чи зможуть ЗСУ використати ракети GLSDB для звільнення Криму

Україна зможе самостійно вирішувати, які операції проводити для звільнення своїх територій від російських окупантів.

Боєприпаси дадуть можливість Збройним силам України вражати ворожі цілі на більшій відстані, заявив у п'ятницю представник Пентагону Патрік Райдер під час пресконференції. Так бригадний генерал ВПС Сполучених Штатів Америки відповів на запитання журналістів про те, чи передбачає передача далекобійних ракет GLSDB використання їх для ударів по військових об'єктах РФ у Криму, передає Gazeta.ua.

"Що стосується українських планів стосовно операцій, то очевидно, що це їхнє рішення. Українці головні в цьому", наголосив Райдер.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Водночас генерал підкреслив, що не має наміру обговорбювати можливі майбутні операції. Однак додав, що проводилася робота, аби забезпечити можливості, які дозволять захисникам України "бути ефективними на полі бою".

Ракети GLSDB здатні вражати цілі на відстані близько 130 км. Але на полі бою їх ще не використовували. Ракети можна запускати з установок HIMARS. Їх створили компанії Boeing і Saab Group, які додали ракетний двигун до бомби малого діаметра.

Ракета має розігнати бомбу, яка далі рухається до цілі за допомогою інерційної системи наведення та вбудованого GPS. Виробники зазначають, що точність снаряда GLSDB складає близько 1 м. Ракети стійкі до засобів радіоелектронної боротьби та можуть запускатися з прихованих позицій.

У Сполучених Штатах Америки повідомили про новий пакет військової допомоги для України.

Пакет розміром $2,2 млрд включає протитанкові ракети Javelin, артилерійські боєприпаси, а також звичайні і далекобійні ракети для HIMARS.