"План Маршала" для України ‒ в НБУ зробили прогноз

У Національному банку України спрогнозували, що ймовірність швидкої реалізації масштабного плану відбудови України, так званого "плану Маршала" поки що становить менше 15%.

Тому НБУ не закладав цей сценарій у базовий макропрогноз. Про це йдеться в Інфляційному звіті Нацбанку за січень 2023 року.

Нині повоєнні плани відновлення України передбачають тісну співпрацю з міжнародними кредиторами та донорами. А необхідні обсяги інвестицій для відновлення пошкодженої війною інфраструктури та виробництв вимірюються вже сотнями мільярдів доларів.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Масштабні надходження коштів на відбудову не закладено в припущення базового сценарію макроекономічного прогнозу. Адже акумуляція таких ресурсів та деталізація відповідної програми ще тривають", ‒ йдеться в аналізі НБУ.

Водночас в НБУ вважають, що започаткування такого проекту в короткостроковій перспективі разом з євроінтеграційними реформами значно прискорить темпи економічного зростання.

Доходи населення зростатимуть значно швидше, ніж передбачалося в базовому сценарії, що обумовлюватиме посилення фундаментального інфляційного тиску. Його компенсуватимуть курсові ефекти через приплив валюти в країну та зниження премії за ризик.

"Це дасть змогу НБУ раніше почати цикл пом'якшення монетарної політики", ‒ додають в Нацбанку.

Європейська комісія виділяє 1 млрд на забезпечення швидкого відновлення шкіл і лікарень в Україні. Вже є спеціальний секретаріат для координації процесу. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

2022 року ВВП України впав на 30,4%. Це дещо кращий показник, ніж передбачалось за попередніми прогнозами. Водночас українська економіка зазнала найбільших за всю історію незалежності втрат, збитків і пошкоджень. Про це заявила перший віцепрем'єр-міністр міністр економіки України Юлія Свириденко.