РФ поспіхом прибрала ракетоносії з Чорного моря: назвали причини

4 лютого на бойовому чергуванні в Чорному, Азовському й Середземному морях перебувають 20 суден Російської Федерації.

У Чорному морі на бойовому чергуванні стоїть дев'ять ворожих кораблів, серед яких немає жодного носія крилатих ракет "Калібр", повідомили у суботу Військово-морські сили України.

"Водночас у Середземному морі чатують уже 10 російських кораблів, зокрема п'ять ворожих носіїв ОТКР "Калібр" із сумарним залпом у 72 ракети. В Азовському морі на бойовому чергуванні перебуває один корабель", ідеться в повідомленні.

За добу прохід Керч-Єнікальською протокою в інтересах РФ здійснили:

до Чорного моря: 28 суден, із них 10 продовжили рух у напрямку протоки Босфор;

до Азовського моря: 17 суден, зокрема п'ять рухалися з Босфору.

"Рух цивільних суден через акваторію Азовського моря й надалі здійснюється з вимкненими передавачами системи автоматичної ідентифікації, що порушує Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі 1974 року", додали у ВМС.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Росія вивела ракетоносії з Чорного моря, але загроза ракетних ударів не зникла, повідомив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук. Ворог зараз проводить переоснащення, поповнює боєкомплект.

"Ми дійсно говорили, що вчора протягом дня у Чорному морі знаходилося угруповання чорноморського флоту РФ у складі дев'яти кораблів, з них два надводні ракетоносії, які мали 16 "Калібрів" на борту. Вони постійно маневрують, змінюються. В ніч ми виходили з сімома кораблями, ракетоносії пішли до пунктів призначення. Зазвичай, це відбувається після того, як 26 січня, наприклад, була чергова ракетна атака, зокрема з застосуванням ракет "Калібр", сказав він.

9 січня помер розробник ракетних комплексів "Калібр" Павло Камнєв. Йому було 86 років.

"Калібр" ‒ це російська крилата ракета. Її перевага в тому, що летить по звивистій траєкторії, є можливість задавати їй довільний курс. Змінювати траєкторію ракета може в будь-який момент. Вона летить, огинаючи рельєф місцевості. Тобто якщо є перешкода, то вона піднімається, якщо є низина опускається. Це створює труднощі для ППО. Сучасні ракети цього типу призначені для ураження цілі з високою точністю. "Калібр" летить відносно повільно, що впливає на час перехоплення. Ця ракета за хвилину пролітає 15 кілометрів. На висоті 100 м зенітно-ракетний комплекс може побачити її в середньому на дальності 30 км.