Сі Цзіньпін наказав військовим бути готовими до вторгнення на Тайвань – розвідка США

Президент Китаю Сі Цзіньпін може планувати захопити Тайвань 2027 року.

Амбіції китайського лідера не варто недооцінювати. Про це заявив директор Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Сполучених Штатів Америки Вільям Бернс, пише Reuters.

За його словами, Цзіньпін наказав своїм військовим бути готовими до вторгнення на острів Тайвань до 2027 року. Бернс уточнив, що США знають про це "з розвідувальних даних".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Це не означає, що він вирішив здійснити вторгнення у 2027 році або в будь-який інший рік, але це нагадування про серйозність його намірів і його амбіцій", зазначив Бернс.

На його думку, китайський лідер, швидше за все, "здивований і стурбований" та намагається винести уроки з "дуже поганої роботи" російських військових і їхніх озброєнь в Україні.

За словами Бернса, Цзіньпіна, "ймовірно, протверезили дії російських військових в Україні".

Росія і Китай підписали договір про партнерство "без обмежень" у лютому минулого року, незадовго до вторгнення РФ в Україну. Це посилило занепокоєння Заходу, що Китай може піти на подібний крок щодо Тайваню.

Китай вважає Тайвань провінцією, що відкололася, й прагне неодмінно її повернути. Проте багато тайванців хочуть мати окрему державу. Суперечка робить ситуацію в регіоні напруженою. Існує загроза конфлікту, у якому можуть взяти участь і США.

У серпні торік вперше за 25 років член Палати представників США спікерка Ненсі Пелосі прилетіла до Тайваню.

Сі Цзіньпін заявив, що США втручаються в справи Тайваню. І застеріг президента США Джо Байдена від "гри з вогнем". Якщо Тайвань проголосить незалежність, КНР без вагань почне війну, заявляв міністр оборони Китаю.