Що зараз відбувається на фронті: в ISW показали свіжі карти бойових дій

На фронті на Донбасі обидві сторони почали активніше використовувати артилерію, зокрема на лінії Сватове Кремінна, що на Луганщині.

Контрнаступ Збройних сил України на сході Харківської та заході Луганської областей триває, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

Російські війська здійснили обмежений наземний наступ на північний захід від Сватового та продовжили наступальні операції вздовж лінії Сватове Кремінна 3 лютого. Водночас ЗСУ відбили російські штурми біля Стельмахівки в 15 км на захід від міста.

2 лютого українські сили готувалися відбити російську атаку в районі лінії Гряниківка Петропавлівка Синьківка. 1 лютого 144-та мотострілецька дивізія російської армії нібито провела успішні дії в районі Сватового Кремінної, українські сили вночі перекинули туди резерви. Згодом ЗСУ збільшили темп артилерійського вогню та провели кілька контратак, які російські війська відбили.

На Луганщині росіяни також здійснили атаки в невизначеному районі, прориваючи першу лінію оборони українських сил. Армія РФ зосередилася на утриманні нових оборонних позицій і провела розвідку українських ліній.

3 лютого російські війська активізували наступ на захід від Кремінної. Українські війська відбили російські штурми поблизу Невського у 18 км на північний захід від Кремінної та Білогорівки в 12 км на південь від міста.

Російські війська посилили бойову активність на Лиманському напрямку та здійснили рекордну кількість артилерійських ударів (384) і 20 бойових зіткнень.

У РФ стверджують, що 2 лютого російська 3-тя мотострілецька дивізія (20-та загальновійськова армія, Західний військовий округ) розпочала наступ біля Балки Журавки на північний захід від Кремінної. 144-та мотострілецька дивізія прорвала українську оборону на 2 км в напрямку Ямполівки, що в 16 км на захід від Кремінної, а російські штурмові групи просунулися до українських позицій біля Діброви в 5 км на південний захід від неї. ЗСУ нібито відступили на другу лінію оборони після російської атаки в Серебрянському лісі.

Так званий військовий блогер із Росії 3 лютого заявив, що російські війська намагалися просунутися біля Червонопопівки в 5 км на північ від Кремінної, з Площанки в 15 км на північний захід від міста, щоб відкинути українські сили через річку Жеребець. Крім того, різні російські джерела стверджували, що українські війська взяли під контроль Білогорівку.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Претензії щодо статусу Білогорівки суперечливі. Інший "воєнкор" 3 лютого заявив, що російські війська атакували Білогорівку, але не змогли взяти населений пункт. На кадрах, опублікованих 1 лютого, видно, як нібито російські війська, замасковані під українську піхоту, атакують українські позиції поблизу Білогорівки. Якщо російські сили, одягнені в українську форму, дійсно атакували українські позиції, то це було б порушенням Женевської конвенції про військові злочини.

Ситуація на Донбасі лишається надскладною. 3 лютого російські війська продовжили наземні атаки навколо Бахмута. ЗСУ відбили російські атаки на сам Бахмут, на північний схід від Бахмута поблизу Верхньокам'янського, Миколаївки, Красної Гори, Парасковіївки, а також на південний захід від Бахмута біля Іванівського та Курдюмівки.

Протягом 3 лютого в районі Бахмута відбулося 23 бойових зіткнення. Геолокаційні кадри, опубліковані 2 лютого, підтверджують, що російські війська просунулися на східну околицю Бахмута. Російський "воєнкор" стверджував, що сили групи "Вагнера" розширили свій контроль біля заводу "Сініат" у східному Бахмуті.

Крім того, російські джерела продовжували обговорювати, що ПВК "Вагнер" нібито просунулася на північний схід від Бахмута в районі Миколаївка Роздолівка приблизно за 15 км на північ від Бахмута. Війська "Вагнера" на південний захід від Бахмута продовжують просування з району Кліщіївки в бік Іванівського (5 км на захід від Бахмута), щоб перерізати трасу Т0504 Костянтинівка Часів Яр Бахмут.

3 лютого російські війська не проводили жодних підтверджених наземних атак на західну околицю міста Донецьк чи в західній частині Донецької області. Російський "воєнкор" стверджував, що російські війська атакували в напрямку Водяного, що знаходиться на північно-західній околиці Донецька, але темп бойових дій на донецькому напрямку зменшилася.

Ситуація навколо Вугледара залишається дуже напруженою і характеризується позиційними боями. Російські війська більше не намагаються прорвати українську оборону навколо міста. Натомість ворог намагається оточити місто з двох сторін (ймовірно, з півдня та сходу).

У так званій ЛНР відключили мобільний інтернет. Водночас ціни на тарифи не зменшили. Тим часом одинадцятикласників з Лисичанська вивозять до Татарстану, а у Кремлі заявили про недопущення неправомірного відчуження нерухомості на окупованих територіях на тлі масових заселень у чужі квартири в Сіверськодонецьку, Лисичанську та Рубіжному.