Шпигунський тур до Албанії

Нещодавно в Албанії запобігли шпигунській діяльності російських агентів, які спробували проникнути на військовий завод у місті Грамші в центральній частині країни.

У контексті безкарної шпигунської діяльності росіян, що триває в Європі, вже немає нічого дивного.

Росіяни значно активізувалися останнім часом на Балканах.

Серед затриманих були не лише росіяни, а й один громадянин України. І на перший погляд, це несподівано. Як таке може бути, росіяни та українець в одній групі шпигують в Албанії?

Насправді нічого дивного, адже росія не просто роками, а десятиліттями інтегрувала в Україну своїх агентів. ФСБ активно інтегрувало таких агентів, успішно вербуючи людей на теренах пострадянського простору.

Російські агенти не банальні кадрові шпигуни, хоча і це їхній функціональний обов'язок теж. Насамперед, це журналісти, громадські діячі, політики, письменники, бізнесмени, актори, опозиціонери, навіть собачники.

Не важливо хто – важливий сам факт інтеграції в суспільство, або факт вербування та подальшої діяльності на користь кремлівських кураторів.

На жаль, стосовно цих персонажів, як інтегрованих, так і завербованих, не здійснювалися серйозні дії з боку відповідних європейських спецслужб роками.

Повертаючись на Балкани у вересні 2021 року, під час ескалації на кордоні Косово та Сербії під час спроби в'їзду на косовську територію було затримано за підозрою у шпигунстві двох росіян – Олега Деркача та Сергія Білоуса, а також одного громадянина Білорусі — Дениса Большакова.

У 2017 році Республіка Албанія вже затримувала Сергія Білоуса за підозрілу, яка не підпадає під класифікацію журналісткою, діяльність у районі бази Пашаліман у Влері.

Сергій Білоус є громадянином України. Він журналіст-фрілансер, який працював політичним оглядачем у Сербії, культивував фейк про зовнішнє управління Чорногорією зі США. Там у нього зав'язалися гарні стосунки із сербськими радикалами та представниками ультраправих у Європі, які, як відомо, підтримуються російськими спецслужбами.

У період українського Майдану Сергій Білоус почав мовити про «громадянську» війну, що насувається. У травні 2014 року він вирушив так званим військовим коментатором на Донбас, звідки лише посилив мовлення наративу про «громадянську» війну. Давав інтерв'ю російським ЗМІ під виглядом «незалежного» військового кореспондента, був улюбленим гостем на російських пропагандистських каналах.

На сьогоднішній день Сергій Білоус продовжує свою антиукраїнську і не лише діяльність, козиряючи російським паспортом, хоча міг би відбувати реальний термін за співпрацю з окупантами за українськими законами.

Білоуса, який засвітився в Албанії, за законом мають екстрадувати до України. Чекаємо на офіційні повідомлення від ГРУ України.