Стрітення Господнє ‒ коли і як відзначають свято

Стрітення Господнє християни східного обряду щорічно відзначають 15 лютого. Це ‒ одне зі свят, які присвячені Христу й подіям з його життя.

Назву асоціюють із "зустріччю" Старого й Нового заповітів. А за народною традицією ‒ із зустріччю зими та весни. Про історію та традиції свята пише Gazeta.ua.

За релігійними переказами, саме цього дня Діва Марія і Йосиф прийшли в храм з маленьким Ісусом, щоб принести Богу подяку й дари за первістка. Там їх зустрів священник Симеон, якого пізніше церква назвала Богоприємцем. Пришестя Христа він чекав дуже довго, адже жив близько 300 років. А помер тільки після того, як взяв на руки немовля. У немовляті Ісусі Симеон відразу визнав Месію. Його вважають свідком Божественного походження Христа.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

В Україні здавна цей день асоціювали з приходом весни. Була традиція проводити різні ворожіння. Наприклад, виставляли на ніч на вулицю тарілку із зерном і чекали: якщо зранку на зерні буде роса, це віщувало гарний урожай.

У церкві святили воду та свічки. Свічки мали чудодійну лікувальну силу. Їх часто використовували у різних обрядах, освячували дім. А святою водою знімали пристріт та лікували різні хвороби.

За народними віруваннями, на Стрітення потрібно повертати борги та пробачати всі образи. Після свята вже починали готуватися до весни: білили дерева, переганяли худобу, готувалися до сівби.

На Стрітення суворо заборонялось займатися важкою фізичною працею, зокрема, прати, прибирати та робити ремонт. А ще не можна бажати людям зла, лихословити та сваритися.

Окрім того, не рекомендують цього дня їхати далеко від дому, щоб не потрапити в біду.

Третій місяць зими менш наповнений святами, ніж січень. Але українцям теж буде що відзначати. Наприклад, Масляну, яка припадає на останній тиждень лютого. Крім того, 15 лютого матимемо Стрітення Господнє.

Щоб не доводилося щодня шукати, коли яке свято, Gazeta.ua пропонує одразу зазирати в православний календар на весь місяць.