Суди почали відміняти повістки українцям?

З початку повномасштабної війни українці все частіше звертаються до суду, щоб довести незаконність повісток. Перші рішення дали надію, що чоловіки можуть відстояти свої права навіть під час війни. 

Як мінімум існує 2 позитивні відповіді суду на позови українців. Для прикладу, чоловік з Ужгорода, отримав повістку, при цьому він являється науковим робітником та призову не підлягає. У військкоматі в Ужгороді на скарги не відреагували. Його змусили пройти комісію і він був визнаний здоровим і готовим воювати. 

В суді чоловік довів, що є науковцем та кандидатом технічних наук. Наказ військкомату був визнаний неправомірним. Важливою умовою було і те, що до військкомату чоловіка забрала поліція, а тому у нього не було можливості мати при собі всі необхідні документи. 

Не дивлячись на війну, українці мають всі права. Потрібно розуміти, хто не може бути призовником:

  • чоловіки та жінки, у кого 3 і більше дітей до 18 років;

  • жінка чи чоловік, які самостійно виховують дитину;

  • опікуни чи батьки дитини з інвалідністю;

  • люди, які піклуються про дитину-сироту.

До всього іншого Верховна Рада розширила список осіб, які не можуть бути мобілізованими. Для прикладу, призову не підлягають чоловіки та жінки, хто втратив родича на війни. 

Разом з тим потрібно розуміти, що багато військових, які наразі боронять країну, попри відстрочки, пішли воювати проти окупантів.