Телескоп Hubble зафіксував «зіткнення галактик»

Автоматична обсерваторія на орбіті Землі Hubble зробила знімки зіткнення двох галактик. Згідно з отриманими даними, складається враження, що сфери стикаються одна з одною. Фотографії було опубліковано на офіційних сайтах NASA.

На фото вдається роздивитися спіральну галактику NGC 105, розташовану приблизно за 215 мільйонів світлових років від Землі в сузір'ї Риб.

Дослідники космосу пояснюють отриманий ефект як наслідок випадкового вирівнювання двох об'єктів на нічному небі. У NASA вказують, що витягнутий у формі еліпса сусід NGC 105 набагато віддалений і залишається невідомим для астрономів. Подібні з'єднання на фото виглядають оманливими і часто зустрічаються в астрономії. Наприклад, зірки в сузір'ях перебувають на дуже різних відстанях від поверхні Землі, але людині здається, що вони утворюють візерунки у нічному небі.

Космічний телескоп Hubble є потужною автоматизованою обсерваторією на орбіті Землі, названою на честь американського астронома Едвіна Хаббла. Це спільний проект NASA та Європейського космічного агентства.

Hubble було виведено на орбіту Землі 24 квітня 1990 року. З того часу їм відправлено до центрів досліджень землян мільйони унікальних знімків. Завдяки Hubble вдається суттєво розширювати уявлення сучасних астрономів про життя, будову та виникнення нашого Всесвіту. За чверть століття апарат виконав понад 1,2 мільйони цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів.