У Москві заборонили книжки українців

4 лютого 1690 року Московський собор РПЦ наклав анафему на релігійні твори українських авторів Петра Могили, Кирила Ставровецького, Іоаникія Галятовського, Лазара Барановича, Антіна Радивиловського, Єпифанія Славинецького.

Перед цим Києво-Печерській лаврі заборонили друкувати будь-які книжки без дозволу московського патріарха.

Собор розпочався в грудні 1689 року. Його очолив патріарх Іоаким. У 1685-1686 роках він добився підпорядкування Київської митрополії Московській патріархії.

Заборону пояснили тим, що українці перейняли багато католицьких традицій. У Речі Посполитій священики спочатку отримували освіту в католицьких навчальних закладах. До православ'я українців увійшов догмат про непорочне зачаття Діви Марії та про 7 таїнств.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Письменник Сильвестр Мєдвєдєв захищав погляди українців. На собор його привезли як підсудного. Звинуватили в єресі та стратили.

23 серпня 1992 року Православна церква України зняла анафему з гетьмана Івана Мазепи, накладену на нього за наказом царя Петра І. Представники церкви заявили, що анафему наклали за політичними мотивами. Гетьман не мав конфліктів з православ'ям.