Українські біженці в країнах ЄС

Після проживання у готельних комплексах на морському узбережжі українських біженців почали переселяти до «буферних» зон.

Українські громадяни, які рятуються від російської агресії та отримали статус тимчасового захисту в Болгарії, можуть переїжджати з цієї країни до інших держав ЄС і користуватися там таким самим захистом.

Для цього не потрібно виконувати жодних формальних дій, подавати заяви про відмову від статусу тимчасового захисту або повертати реєстраційну картку, видану болгарською державою.

Знайти роботу за кордоном допоможуть на сайті layboard.com

Статусом тимчасового захисту на території всього ЄС можна користуватися постійно.

«З моменту введення Статусу тимчасового захисту для українських громадян Європейський Союз чітко заявив, що тимчасово переміщені особи з України не будуть обмежені у виїзді з країни, в якій вони спочатку зареєстровані як особи, які набули статусу тимчасового захисту, але зможуть переїхати до інших держав-членів ЄС без обмежень за часом», – наголошується у європейському законодавстві.

Переміщення українських біженців територією Євросоюзу можливі, якщо дотримуватись правил Шенгену – без візи за наявністю дійсного біометричного паспорту, або з шенгенською візою із закордонним паспортом громадянина України для виїзду за кордон.

Тим, хто вирішив залишитися в іншій країні ЄС, потрібно повторно зареєструватися в місцевих органах влади, щоб отримувати тимчасовий захист на новому місці.

До Болгарії також можна повернутись. При перетині кордону необхідно пред'явити український паспорт та реєстраційну картку, видану болгарською владою.