У Косові почали відключати електроенергію через енергетичну кризу

Косівська енергорозподільча компанія KEDS заявила, що починає відключати електроенергію о 8 ранку в понеділок через відсутність внутрішнього виробництва та високі ціни на імпорт.

«У споживачів буде шість годин роботи та дві години відключення», – заявив представник KEDS Віктор Бужала.

Компанія отримує лише 500 МВт/год від буровугільних електростанцій та відновлюваних джерел енергії, а споживання становить 800 МВт/год.

У своїй заяві KEDS повідомила, що вона та оператор системи передачі KOSTT не можуть дозволити імпортувати електроенергію і повинні покладатися на внутрішнє виробництво.

У січні цього року уряд Косова запровадив заборону на майнінг криптовалюти, намагаючись обмежити споживання електроенергії.

У грудні Косово оголосило надзвичайний стан на 60 днів, що дозволило уряду виділяти більше грошей на імпорт енергоносіїв, запровадити більше відключень електроенергії та запровадити жорсткіші заходи.

На тлі кризи оператор енергетичних мереж Косово KOSTT оголосив, що більше не постачатиме безкоштовну електроенергію споживачам у чотирьох муніципалітетах на півночі країни з переважно сербським населенням.