Відбувся черговий обмін полоненими: повернули додому 116 українських героїв

У суботу, 4 лютого, відбувся черговий великий обмін полоненими.

Додому вдалося повернути 116 українських людей. Це оборонці Маріуполя, херсонські партизани, снайпери з Бахмутського напрямку та інших наші герої. Про це повідомив керівник Офіса президента Андрій Єрмак.

Серед звільнених з російського полону 87 воїнів ЗСУ, двоє з яких - із Сил спеціальних операцій. Повернули також вісім бійців ТрО, сімох військовослужбовців Нацгвардії, шістьох поліцейських, п'ятьох прикордонників. Звільнено двох військовослужбовців ВМС та одного представника ДСНС.

Із звільнених з полону двоє офіцерів та 114 рядових і сержантів.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Крім того нам вдалося повернути тіла загиблих іноземних волонтерів- добровольців Крістофера Метью Перрі та Ендрю Тобіаса Метью. А також тіло загиблого добровольця-українця, який служив у Французькому іноземному легіоні та після початку повномасштабного російського вторгнення повернувся захищати Україну, Євгенія Кулика", зазначив Єрмак.

За словами Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, всі отримають необхідну медичну допомогу, пройдуть реабілітацію, матимуть змогу відновити документи і банківські картки.

"А Офіс Омбудсмана продовжує свою роботу, спільно з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими та іншими органами держави аби повернути на Батьківщину кожного захисника і захисницю України та цивільних заручників!", наголосив Лубінець.

На території Російської Федерації перебуває 800 важкопоранених військовослужбовців Збройних сил України. За даними російської сторони, на території України перебуває 200 важкопоранених військовополонених російської армії.

Український та російська омбудсмени Дмитро Лубінець і Тетяна Москалькова в Анкарі обговорювали не "великий обмін" полонених, а репатріацію важкопоранених військовослужбовців, а також повернення цивільних українців, зокрема дітей.