Загибель Монастирського та команди: правоохоронці готуються розшифрувати "чорну скриньку"

"Чорну скриньку" з гелікоптера, який розбився у Броварах на Київщині, можуть розшифрувати за тиждень-два.

Дані зі скриньки дозволять визначити найбільш пріоритетну версію трагедії. Про це повідомив голова парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас в телемарафоні "Єдині новини" 4 лютого, передає Gazeta.ua.

"Під час таких подій дуже важлива інформація з "чорних скриньок". Наші правоохоронці вже працюють разом з французькими колегами. Сподіваюся, приблизно за тиждень, максимум два все ж таки буде розшифровано "чорну скриньку", і після того ми зможемо більш детально ознайомитися з найбільш пріоритетною версією", - сказав Іонушас.

За його словами, пріоритетними є версії помилки пілота та технічної несправності гвинтокрила. При цьому не відкидається версія диверсії, але вона не є однією з пріоритетних.

"Ми домовилися, що поставимо на особливий контроль комітета питання технічної справності інших гвинтокрилів. Правоохоронці вже зробили певні процесуальні дії, обшуки стосовно відпрацювання цієї версії, вони рухаються по контрактах, на підставі яких купилися ці гвинтокрили", зазначив депутат.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Бортовий самописець також бортовий реєстратор або неформально "чорна скринька" пристрій в авіації для запису основних параметрів польоту, внутрішніх показників систем літака, переговорів екіпажу тощо. Інформація з "чорних скриньок" зазвичай використовується для з'ясування причин аварій, щоб уникнути їхнього повторення в майбутньому.

"Чорна скринька" не чорна і зовсім не скринька. Вона являє собою електронний блок у міцному герметичному помаранчевому або червоному корпусі у формі кулі або циліндра. Запис здійснюється на магнітні носії інформації. Наприклад, на металевий дріт або магнітну стрічку. У нових пристроях використовується флешпам'ять. Для полегшення пошуку чорних скриньок в них вбудовують радіомаяки, які автоматично вмикаються у разі аварії.

21 січня у Києві біля будівлі Міністерства внутрішніх справ попрощалися з керівниками відомства. Вони загинули у гвинтокрилі, що впав на територію дитсадка у Броварах 18 січня.

Авіакатастрофа у Броварах загалом забрала життя 14 людей, серед них голова МВС Денис Монастирський. До лікарні потрапило 30 людей, зокрема 12 дітей.

Гвинтокрил того дня летів з керівництвом МВС у відрядження. Чому впало судно, встановлює слідство. Служба безпеки розглядає три версії трагедії.

Обов'язки Монастирського тимчасово переклали на голову Нацполіції Ігоря Клименка. Останнього на посаді тимчасово замінить Іван Виговський.