Занда Калніня-Лукашевича висловилася про те, що буде з візами та ВНЖ для росіян

Латвія домагається того, щоб усі країни Євросоюзу перестали видавати росіянам туристичні візи, а також хоче, щоб громадян росії перестали пускати на територію ЄС через сухопутні кордони.

Парламентський секретар Міністерства закордонних справ Занда Калніня-Лукашевича розповіла про те, що стоїть за такою позицією, чи будуть винятки та що станеться з посвідками на проживання.

Латвія перестала видавати візи громадянам росії вже з 25 лютого, з 4 серпня обмеження стали ще жорсткішими. З 4 серпня видано лише чотири візи у зв'язку з похороном, це зараз єдиний виняток.

«Ми працюємо над тим, щоб переконати країни Європи перестати видавати туристичні візи та дуже обмежити видачу будь-яких інших віз росіянам. Це питання обговорюватиметься наприкінці серпня на рівні міністерств закордонних справ. Ми вважаємо, що російським туристам зараз тут нічого робити», – заявила Занда Калніня-Лукашевича.

Поки що чинними залишаються візи, видані раніше як Латвією, так і іншими країнами ЄС. Оскільки авіасполучення між росією та ЄС зараз немає, найсильніший тиск зараз на сухопутних кордонах Латвії, Естонії та Фінляндії. Більшість росіян їде транзитом.

Євросоюзом розпочато дуже щільну роботу з країнами цього регіону, щоб росіянам-власникам Шенгенських віз на кордонах було заборонено в'їзд. Те саме стосується довгострокових та багаторазових віз.

Громадяни росії повинні розуміти, що великого бажання їх приймати тут немає. Особливо якщо вони підтримують агресію своєї країни або поширюють дезінформацію.

Продовження видів на проживання, отриманих в обмін на вкладення, більше не може бути автоматичним. Про це Латвія домовилася з партнерами щодо коаліції, МВС розробить поправки до Закону про імміграцію і на початку вересня вони можуть швидко пройти через Сейм.

Негромадяни та громадяни Латвії, які зараз ухвалять рішення прийняти громадянство росії за спрощеною процедурою, не отримають посвідки на проживання. Їм доведеться покинути країну.